Sok fórumon beszéltem már róla, hogy sportos családból származom. Édesapám futballozott, és a kecskeméti konzervgyár mellett a kollégáival felhúzott egy sportpályát a ’70-es évek végén. A suli után ott lógtunk a helyi gyerekekkel, rengeteget mozogtunk, fociztunk, rohangáltunk, bicikliztünk.
Egy korábbi posztomban hosszabban írtam a futásról, hogy mit jelentett nekem korábban és mit jelent ma, amikor sokkal tudatosabban, tervezettebben futok – akár nagyobb távokat a természetben. A futás ciklikusan ismétlődő mozgás, ami sok más sporthoz hasonlóan oldja bennünk a feszültséget, és az agyban felszabaduló különböző vegyületek hatására boldogságérzés önti el a testünket. Szinte ugyanezt tapasztalhatjuk a kerékpározásnál. Egy 10-20 vagy akár 70-80 kilométeres táv megtételét ugyanilyen mértékű örömként azonosítjuk, hiszen legyőztük a lustaságunkat, letekertünk egy olyan távolságot, amit magunk sem gondoltunk volna addig. Ráadásul edzés, aktív mozgás közben szabadon nézelődhetünk, gyönyörködhetünk a gyorsan változó tájban, ezt az érzést egyedül a kerékpározás adja meg. Persze itt is muszáj felhívni a figyelmet a mértékletességre, fokozatosságra: ha évek óta nem bicikliztünk, bemelegítés után kisebb távokkal, enyhe emelkedőkkel kezdjünk, és fokozatosan növeljük a terhelést!
Az izzadás gyönyöre
Ahogy a futásnál, a kerékpározásnál is tudjuk variálni az aerob és az anaerob szakaszokat: az aerob fázisban lassú tempóban tekerünk sokat, akár beszélgetni is tudunk közben. Ilyenkor nem szökik a pulzusunk az egekbe, izmot nem, szénhidrátokat, aminosavakat, s a legnagyobb arányban zsírokat égetünk izzadás közben. Egy-egy emelkedőn vagy pusztán a lelkesedéstől hajtva magasabb intenzitásra kapcsolunk, beindulunk – ez az anaerob ciklus. Emelkedik a pulzusszámunk, lihegünk, a testünk sokkal aktívabban elkezd dolgozni. Felgyorsul az anyagcserénk, és a szervezetünk már nem képes pusztán az oxigénből pótolni a gyorsan égetett energiát, ilyenkor az izmokban elraktározott glikogén siet a segítségünkre. A tejsavszint megemelkedése miatt égető érzést tapasztalunk az izmainkban, ez a sportos szaknyelvben sűrűn hallott savasodás.
Ahhoz, hogy az ilyen típusú terhelést bírjuk, jó állóképességre, bemelegítésre, a biciklizés végén pedig nyújtásra is szükségünk van – többek között. Az alapot természetesen az adja, hogy megfelelő étkezéssel, folyadékutánpótlással biztosítjuk a testünk teherbíró és regenerációs képességét. Ahogy a futós posztban is írtam, én mindent eszek a tojástól a cukron át a szénhidrátig, mert nekem ez válik be, a testem azt a jelzést adja, hogy a vegyes étrend való nekem. Ám mindenkinek más jeleket küld a szervezete, figyelnünk kell rá!
Sportital, vitaminital télen-nyáron
Ahhoz, hogy két kerékkel is olyan távokat tudjunk megtenni, amivel néha magunkat is meglepjük, nem spórolhatjuk meg a vitaminban gazdag élelmiszereket. A zöldségekben és a gyümölcsökben rengeteg van, minden nap eszem belőlük, pontosan azért, hogy bírjam a strapát, a hajnali 4 órás keléseket, a reggeli futást, a sokféle mozgást. Téli időszakban, amikor hidegebb van, és rövidebbek a napsütéses órák, még jobban oda kell figyelnünk a vitaminbevitelre, hiszen az immunrendszerünk jelentette védelmi vonal segítségével tudunk csak fittek maradni, sokat mozogni. A B, C, D vitaminnal dúsított vitaminitalok tök jól ki tudják egészíteni az élelmiszerekből bevitt vitaminadagot. Mindig elmondom: nem helyettesítik, illetve nem váltják ki az élelmiszerekből származó vitamin bevitelt, csak jól kiegészítik.
Akár aerob, akár anaerob üzemmódban kerékpározunk, óriási szerepe van a hidratálásnak. Rengeteg folyadékot veszítünk tekerés közben, nem csak a vizet párologtatjuk, hanem benne a működésünkhöz fontos elektrolitot, például a sót és megannyi fontos ásványi anyagot. Ha ezeket nem pótoljuk, bajba kerülhetünk.
A gyermekeinknek is bátran adjuk az izotóniás italt
Mi olyan izotóniás sportitalokat készítünk, amelyek hatékonyan tudják a sportteljesítményt támogatni, optimális mennyiségű és minőségű szénhidrát jelenlétével. A gyerekeinknek is adhatjuk – s mi adjuk is – hisz jól kiegészíti a folyadékfogyasztást sportolásnál. Nem titok, hogy néhány új italunk fejlesztésénél ők a kóstolók. Azt hiszem, ennél eredetibb garanciát nem adhatunk arra, hogy a lehető legegészségesebb alkotóelemeket tesszük az italainkba.
A magnézium a jó izomműködést szolgálja, részt vesz a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében. A BCAA amino mixből (L-leucin, L-izoleucin és L-valin) áll, és sok egyéb mellett az új izomfehérjék képzéséért felel, vagyis amikor edzünk, futunk, kerékpározunk, hozzájárul az izomépítéshez. Az L-glutaminnak egészen hasonló a szerepe, a fehérje építőköve. Az L-karnitin fokozza az energiát, antioxidáns hatással is bír, és fontos szerepe van az izmaink regenerációjában. Edzés előtt, de akár utána is megéri olyan sportitalt fogyasztani, ami tartalmazza. Aki a kerékpározással testsúlyt is szeretne csökkenteni, annak érdemes L-karninos italt innia, mert a kutatások alapján támogatja a zsírcsökkentést, természetesen megfelelő mozgással és diétával kiegészítve.
Sportitalt a tartóba, és kerékpárra fel!