Prebiotikus ital – jön a magyar fejlesztés

Prebiotikus ital – jön a magyar fejlesztés

Pre- vagy probiotikum? Ne engedjük egy betűkülönbség miatt összezavarni magunkat, mindkettő rendkívül fontos, ha a testünk egészségéről van szó. AZ USA-ban már régóta hódítanak a prebiotikus, vagyis a probiotikumok elszaporodását segítő italok. Mi is fejlesztünk egy ilyen innivalót az R-Waternél, hadd meséljek róla!

Ha azt mondjuk egészség, sokszor egy tökéletesen kidolgozott férfi vagy női test képe villan fel előttünk. A valóság ezzel szemben az, hogy a domborodó izmok és az elenyésző mennyiségű zsírpárna inkább az esztétikáról szól, ami a fitneszbajnokok esetében fontos, a hétköznapi emberek számára kevésbé. Az egészséges ember ugyanis nem feltétlenül rendelkezik kevés zsírral. Ráadásul arról ritkán beszélünk, hogy az egészségnek csupán az egyik eleme a jótékony táplálkozás, a vitaminok, az immunerősítők, a prebiotikus és a probiotikus ételek és italok. Az alvás, a mentális egészség legalább ilyen fontos. Érdemes tehát a „nagy képet” néznünk, ha az egészségről akarunk beszélgetni. 

A táplálkozással foglalkozó szakemberek világszerte egyre többet beszélnek az agy és a bél kapcsolatáról (erről a BCAA hatásait taglaló cikkben olvashatsz), és hogy az immunrendszer igazából a belekben „lakik”. Vagyis, ha odafigyelünk az emésztőrendszerünk egészségére, az kihatással van arra, hogyan teljesítünk szellemileg, és hogyan tudunk védekezni a kórokozókkal szemben. Ám az emésztőrendszer karbantartása ma már nem egyszerű feladat.

Ahogyan egyre jobban kizsigereljük a szántóföldeket, egy sor élelmiszerben egyre kisebb mennyiségben találhatóak meg a testünk számára létfontosságú tápanyagok. Ez nagy probléma, meg kell próbálnunk valahogy pótolnunk őket. Például plusz prebitikumokkal és probiotikumokkal a bélflóránk egészsége érdekében. A két szó között egyetlen betű a különbség, ám a hatásuk egészen különböző – kétségkívül kiemelkedően fontosak a testünk számára.

Probiotikum vs. prebiotikum

A probiotikumokról egészen biztosan többet hallottunk már, például a reklámokban, vagy olvastunk róluk a yoghurtos dobozok oldalán. Ezek a táplálékkiegészítők az emésztést segítik. Úgynevezett jó baktériumokat tartalmaznak, amelyek hozzásegítenek a normális bélflóra megőrzéséhez. Nem muszáj patikába mennünk, hogy beszerezzük őket, a joghurt, a kefir vagy épp a savanyú káposzta is tartalmaz a természetes probiotikumok közül ilyen baktériumokat. Ne hanyagoljuk el a fogyasztásukat, sokat nyerünk vele! Természetesen a mottónk most sem változik, ha élelmiszerfogyasztásról van szó: a mértéked az értéked!

Prebiotikum – a probiotikumok támogatója

A prebiotikumokat naponta esszük, sokan talán nem is tudatosan. Prebiotikumnak számít a borsó, a tej, a hagyma, a banán és a búza is – sok más egyéb hétköznapi táplálék és rostos összetevő mellett. Az inulin és a laktóz is ebbe a körbe tartozik. A prebiotikumok olyan funkcionális élelmiszerösszetevők, amikre az emésztőenzimek nem hatnak, s emiatt képesek eljutni a vastagbélig, ahol serkentik a probiotikumok elszaporodását.

Rostok, gyümölcsök, savanyúságok

A rostos élelmiszerek kulcsfontosságú prebiotikumok, amiket a bélben lévő baktériumok tápanyagként tudnak hasznosítani, vagyis a prebiotikus táplálékkal „etetni” tudjuk a probiotikumokat. Ráadásul a rostos kaják, például az alma – és egyéb gyümölcsrostok vagy a zöldségrostok alaposan eltelítenek bennünket, ezzel csökkentik az étvágyat. A fermentált, savanyított élelmiszerek is nagyszerű prebiotikus hatással bírnak.

Az Egyesült Államokan az utóbbi években rendkívül elszaporodtak a prebiotikumok, elsősorban a prebiotikus italok árasztották el a piacot. Európában egyelőre nem látszik ilyen trend. Mi az R-Waternél nem várunk a trendre: korábban is több alkalommal megelőztük a korunkat egy-egy termék kifejlesztésével vagy épp egy friss dizájnnal, és most is erre készülünk. Folyamatosan fejlesztünk, és most a prebiotikumon volt a soron.

Inulinos prebiotikum – az R-Water

Több hónappal ezelőtt, 2025 elején vágtunk bele a fejlesztésbe, és jól haladunk. Az új inulinos termékünknek (az inulin egy rostforrás) már kész a receptúrája, a végeredmény reményeink szerint egy ízletes prebiotikus ital lesz. Nem sokan tudnak róla, de korábban zöldségalapú fehérjékkel is kísérleteztünk, annak enyhén szólva furcsa íze volt. Egészséges ital volt, csak az aromája elég kevés ember ízlésének felel meg. Ahogy a mostani italaink, ezek is mind funkcionális üdítőnek készültek.

Visszatérve a prebiotikus italunkra: a fejlesztés egyik fázisában vizsgáltuk a kontrollcsoportoknál is a hatásokat, és nem találtunk negatív tapasztalatot. Az Egyesült Államokban hasító prebiotikus innivalókat, a Poppit meg az Olipopot szénsavas formában árulják. Nekünk is volt szénsavas, fermentált almalével dúsított funkcionális italunk, ám ezúttal inkább egy csendes prebiotikus itallal próbálkozunk. Jelenleg is tesztelünk, idén mindenképpen szeretnénk kijönni vele.

Hamarosan jön a magyar prebiotikus ital

Hogy milyen ízvilágban gondolkozunk? Ez legyen meglepetés. A lényeg, hogy szeretnénk mindenkit lenyűgözni a termékkel, hiszen itthon nem igazán ismertek a prebiotikumos funkcionális italok. Bár volt próbálkozás almaecetes alappal, tudomásom szerint az íz miatt nem vált közkedveltté.

Bízunk benne, hogy a mögöttünk álló több évtizedes tapasztalat most is hasznunkra lesz, és olyan ízletes prebiotikumos italt sikerül piacra dobni, ami megnyeri az egészségtudatos vásárlók tetszését. Szurkoljatok nekünk!

- Nagy-Parádi Tímea